Bij de chakra’s kun je over het algemeen stellen dat de voorkant van het chakra is gericht op de buitenwereld en de achterkant op de binnenwereld. 

1e chakra, ook wel stuitchakra of wortelchakra genoemd. 
De kleur van dit chakra is rood. 
Het element is: aarde 

Deze houdt verband met onze basisbehoefte. Je verbinding met materie, je verbinding met de aarde, je wortels, je levenskracht, je lijf, je gezondheid, je woonsituatie en je financiële situatie, je basis veiligheid en het verwezenlijken van je materiële verlangens. 

Het eerste chakra zorgt ervoor dat je je stabiel voelt, je bent goed geaard en je voelt je veilig. Door een goed contact met de aarde te hebben, voel je je zeker. 

2e chakra ook wel heiligbeenchakra of sacraal chakra genoemd. 
De kleur van dit chakra is oranje. 
Het element is: water 

Deze houdt verband met het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit. Je vermogen om emoties van anderen aan te voelen, je vermogen om te communiceren over emoties. Voelen staat centraal bij dit chakra. 

3e chakra ook wel zonnevlechtchakra of solar plexus genoemd 
De kleur van dit chakra is geel. 
Het element is: vuur 

Deze houdt verband met je ego, identiteit, verdeling van je levensenergie door het lichaam, geeft uitdrukking aan wilskracht enthousiasme en creativiteit. Blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staan in dit chakra centraal. Op het moment dat dit chakra in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn. 

4e chakra ook wel hartchakra genoemd. 
De kleur van dit chakra is goen. 
Het element is lucht 

Deze houdt verband met liefde en vriendelijkheid voor jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. Dit chakra is het ontmoetingspunt tussen de onderste 3 en bovenste 3 chakra’s. 

5e chakra ook wel keelchakra genoemd 
De kleur van dit chakra is blauw 
Het element is: geluid/ether 

Deze houdt verband met communicatie, zelfexpressie en creativiteit. Fijne afstemming op energie. Ook je vermogen om te luisteren. Ik spreek en wordt gehoord is een typerende uitspraak voor dit chakra. Je durft jezelf te laten horen en aan te geven wie je bent en wat je nodig hebt. 

6e chakra ook wel derde oog chakra of voorhoofdchakra genoemd 
De kleur van dit chakra is indigo.
Het element is licht 

Deze houdt verband met helderziendheid, intuitie en verbeeldingskracht. De bril waardoor je naar de wereld en naar jezelf kijkt. Hier zitten vaak ook de overtuigingen die je bent gaan geloven. 

7e chakra ook wel kruinchakra genoemd 
De kleur van dit chakra is violet en wit 
Het element is: denken 

Deze houdt verband met kennis en inzicht, inspiratie, helder weten. Dit chakra is de laatste in de rij van 7 die ervoor zorgt dat jouw energie optimaal door je lichaam kan stromen. Het zorgt voor eenheid. Je bent je bewust van de kosmos, je voelt je een. “Ik weet” staat centraal. Hier komen vaak ook de ideeen tot stand